2022-01-14 12:14:12• hírek • Bede Emőke

Formabontó kiállítási technológiákat mutattak be a Szatmár Megyei Múzeumban - Képek

Egy rendhagyó kiállítás megnyitójára került sor péntek délelőtt a Szatmár Megyei Múzeum Árpád utcai épületének előterében: ez alkalommal olyan technológiai megoldásokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők, melyek révén minden adott ahhoz, hogy egy tárlat minden szempontból eleget tegyen a 21. századi trendeknek és elvásároknak.

Az eseményt Liviu Marta, a múzeum menedzsere nyitotta meg. Mint elmondta, a kiállítás voltaképp egy prológusa annak a majdani állandó tárlatnak, melyet a közönség az intézmény teljes, külső-belső megújulása után, 2023 végén láthat majd. Ami pedig az olyan korszerű technológiai megoldásokat illeti, mint például a QR-kóddal indított, négy nyelven is elérhető digitális tárlatvezetés, az érintőképernyős felületek vagy épp a virtuális és kiterjesztett valóság, ezen új eszközök révén elsősorban a fiatalokat szeretnék közelebb hozni a múzeumhoz, akiknek információéhsége és -befogadása már teljesen más, mint a korábbi generációké.


A menedzser után Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke szólt az egybegyűltekhez. A tanácselnök először is gratulációját fejezte ki az intézmény vezetésének, hogy még ebben a koronavírus árnyékolta időszakban is megpróbálják vonzóbbá tenni a múzeumot és annak tevékenységeit, ugyanakkor abbéli reményének is hangot adott, hogy két hónap múlva már a felújítást végző cég munkatársai is „látogatást tesznek” az épületben. Hangsúlyozta azonban, hogy noha az épület felújítása már valóban időszerű volt, viszont ez önmagában nem elégséges, meg kell azt tölteni élettel és 21. századi elvárásoknak megfelelő tartalmakkal. Az ehhez szükséges anyagi forrás egy részét uniós finanszírozással sikerült előteremteni, a másik feléről pedig a megyei tanács fog gondoskodni – biztosította a múzeum vezetőségét Pataki Csaba.



Magáról a kiállításról és az ezáltal bemutatásra kerülő korszerű technikákról Szőcs Péter, a múzeum igazgatója tartott rövid ismertetőt. Mint elmondta, a múzeumban már decemberben megnyílt egy Vasile Lucaciu-kiállítás, melyben több digitális tárlatvezetési és bemutatási elem is található, illetve mostantól megtekinthető az a kisebb gyűjtemény is, mely a Szatmár megyei archeológiai felfedezéseket hivatott bemutatni. Szőcs Péter hangsúlyozta, minden kiállítást úgy terveztek meg, hogy a bemutatott tárgyak és leletek önmagukban is érdekesek és értékesek legyenek, viszont a 21. századi technológia bevonásával a látogatók új, más jellegű élményekkel, tapasztalatokkal és tudással gazdagodnak. A QR-kódoknak köszönhetően a látogatók kiegészítő ismeretanyaghoz, illetve audio- és képes vagy akár kiterjesztett valóságra épülő tartalmakat is elérhetnek, de ezeken felül olyan elemek is helyet kaptak a kiállításban, amelyeket nem okostelefonnal, hanem saját kezünkkel kell "felderíteni".


Az ismertetőt követően a résztvevők közelebbről is megismerkedhettek az elméletben már bemutatott technológiákkal, az eseményt pedig a Kulturális örökség a digitális korban című nyilvános vita zárta.









Háttér: a Szatmár Megyei Múzeum épületét a határon átnyúló EASYDOOR projekt keretében rehabilitálják, a munkálatokat az Interreg V-A Románia – Magyarország programon keresztül finanszírozzák. A partneri megállapodás értelmében a Szatmár Megyei Tanács 1 280 000 euró értékű támogatásban részesül s ezen összegből a múzeum Vasile Lucaciu utcai épületét rehabilitálják, míg a Megyei Múzeum további 368 000 eurót az állandó kiállítások átrendezésére, átszervezésére fog felhasználni. A két intézmény saját hozzájárulása a munkálatokhoz a támogatás összértékének 2%-a.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: